The power of rituals

Vrijdag 16 oktober was het super nieuwe maan. De nieuwe maan staat voor een nieuwe periode, geluk, kracht en succes. Het oude is voorbij, tijd voor een nieuw begin! De kracht van de nieuwe maan kan je goed gebruiken om aan iets nieuws te beginnen, jouw dromen te manifesteren, om naar binnen te keren en oude emoties en gevoelens los te laten die jou niet meer dienen.  

Tijdens de afgelopen nieuwe maan stond ik stil bij alles waarvoor ik dankbaar ben, wat ik wil loslaten, welk stuk ik nog mag helen en heb ik nieuwe intenties gezet voor aankomende periode. Hiervoor heb ik een nieuwe maan ritueel gedaan. Ik geloof in de power of rituals. Een ritueel werkt zowel psychologisch als spiritueel (gaat verder dan het psychische). In feite doen we elke dag wel een ritueel, bijvoorbeeld een ochtend- of slaapritueel, maar ook bruiloften en verjaardagen vallen onder rituelen.  

Interessante weetjes over de werking van rituelen:  

– Het emotionele brein zit in de dieper gelegen hersengebieden (aan de rand onder de hersenkwabben), ook wel het limbisch systeem genoemd. Het limbisch systeem is betrokken bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Rituelen helpen je om de aandacht los te maken van het constante denken en kunnen patronen in ons brein beïnvloeden. Je kunt jezelf zo “herprogrammeren” en oude patronen doorbreken.  

– Rituelen zorgen ervoor dat we meer betrokken zijn in het moment.  

– Rituelen werken helend en troostend. Rituelen herstellen het gevoel dat wij controle hebben over ons leven na een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld na een overlijden). 

-Gezamenlijke rituelen werken verbindend. “Rituelen zijn een uiting van onze identiteit, en versterken daarmee ons identiteitsgevoel.”(Bron: kracht van rituelen uit Psychologie Magazine). 

Soms doe ik een ritueel in me eentje. Ik zet eerst alles klaar: kaarsjes, wierook, essentiële oliën, glaasje water, papier en pen. Ik begin met een gebedje of meditatie. Vervolgens schrijf ik op het papiertje waar ik dankbaar voor ben, wat ik wil loslaten en wat ik wil manifesteren. Terwijl ik mijn kaars aansteek, hou ik deze intenties en wensen in mijn gedachten. Ik neem een momentje voor mezelf in stilte en sluit daarna weer af met een gebedje en dankbaarheid.  

Ik vind het zo mooi en magisch om deze momenten met anderen die ervoor openstaan te delen. Zo heb ik eerder dit jaar een ritueel gedaan samen met mijn moeder, vader, zusje, en baby nichtje. Intuïtief bedenk ik wat ik wil doen, waar wij als gezin behoefte aan hebben, en hoe we dit samen kunnen doen. Het is voor mij belangrijk dat er een veilige omgeving gecreëerd wordt, waarin iedereen vrij is om te zijn wie ze zijn.  

Je kent het gezegde wel: “Elk huisje heeft zijn kruisje.” Geen enkel gezin is perfect. Rust, verbinding, vrede, respect, warmte, gezonde communicatie en liefde binnen een gezin is niet altijd vanzelfsprekend. Het is iets waar je als gezin aan kan werken. Er wordt niet altijd open over van alles gesproken. Boosheid, frustraties, verdriet, teleurstellingen worden opgekropt. Ik zie zo een ritueel dan ook als een perfect moment om te evalueren hoe het gaat binnen het gezin: wat mag geheeld worden? Waar mag aan gewerkt worden? Een momentje van bezinning, waarbij alles besproken mag worden zowel de leuke als minder leuke dingen. En natuurlijk don’t take things for granted! Hoe fijn is het om: “ik waardeer jou”, “bedankt voor alles wat je voor me doet”, “ik houd van jou” uit te spreken of te mogen ontvangen.

Ook heb ik zulke mooie momenten mogen delen met vriendinnen van verschillende afkomsten, verschillende religies, verschillende stromingen, met andere denkwijzen. Maar dit maakt allemaal niet uit! Je kan zoveel van en met elkaar leren. Met liefde en respect voor elkaar ontstaat er een nog grotere magie en een nog grotere healing power!  

Heb je behoefte aan meer verbinding? Is er veel onrust binnen het gezin? Heb je een moeilijke periode achter de rug gehad? Wil je graag jouw verhaal delen met goede vrienden of vriendinnen? Wil je je band met jouw geliefde versterken? Wees creatief en organiseer samen met je kinderen, partner, hele familie, vrienden of vriendinnen of alleen een mooi ritueel/ceremonie. Delen is helen. Wil je hier meer over weten? Stuur mij een berichtje!

Namasté 

 

Bronnen: 
– https://mannazmens.nl/ritueel-werk/ 
– https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/de-kracht-van-rituelen/?pay_confirmation=140915&_wpnonce=e008a1eded 
– https://www.inspirerendleven.nl/super-nieuwe-maan-oktober-2020/