Schaduwzijde van spirituele tools

Als je het spirituele pad bewandelt, maak je kennis met allerlei spirituele producten zoals wierook, salie, palo santo, edelstenen, essentiële oliën, yoga gear, klankschalen etc. Veel van deze wijsheden komen van oude beschavingen/culturen. Ontzettend interessant natuurlijk! Al gauw ga je van alles kopen, alles wat jou kan helpen helen, groeien en manifesteren.

Op 14 november 2020 vierde ik Divali in mijn eentje op Curaçao. Ik wou er iets speciaals van maken en besloot een aantal spirituele winkeltjes te bezoeken om inkopen te doen. Toen ik thuiskwam legde ik alles op tafel en realiseerde ik me hoeveel ik had gekocht. Ik was er even stil van. En in deze stilte kwamen verschillende vragen omhoog….

 • Waar komen deze producten vandaan? Is het ethisch verantwoord verkregen/geproduceerd?
 • Wat weet ik nou eigenlijk precies over deze producten en hoe ze gebruikt moeten worden?
 • Had ik dit nou echt allemaal nodig voor een spiritual lifestyle? Waarom heb ik dit gekocht? Koop ik het omdat het een new age trend is?
 • Wat als je je dit allemaal niet kan veroorloven…heb je dan minder kans om te helen, groeien of manifesteren?
 • Geef ik niet te veel macht en kracht weg aan producten?
 • Verliest het zijn (spirituele) waarde als het onethisch is verkregen?

Gelukkig had ik voldoende tijd en ruimte om hierover na te denken en onderzoek naar te doen tijdens mijn sabbatical op Curaçao! In deze blog wil ik ethische kwesties met betrekking tot aankoop van palo santo, witte salie, frankincense, edelstenen en wierook met jullie delen (de eerste 2 vragen). De overige vragen zal in een andere blog bespreken.

Palo santo

In 2019 liep ik op de markt in Cuzco, Peru. Hier zag ik voor het eerst Palo Santo. Ik had geen idee waarvoor het gebruikt werd, maar het rook zo heerlijk, dus ik nam een zakje mee naar Nederland. Tegenwoordig wordt het over de hele wereld gebruikt om “negatieve vibes” te verwijderen. Dit nam ik ook over, zonder echt onderzoek te hebben gedaan.

Maar waar komt het eigenlijk vandaag en waar wordt het oorspronkelijk voor gebruikt? Uit respect ben ik me eerst gaan verdiepen in de historie (kolonisatie, racisme en uitsluiting) en cultuur van deze bevolking. Tijdens de koloniale periode werd de inheemse bevolking onderdrukt en mochten zij hun geloof en tradities niet praktiseren!
Palo santo betekent heilig hout. Het komt van de boom Bursera graveolens. Het werd voornamelijk door shamanen gebruikt tijdens rituelen, ceremonieën en genezing. In vele artikelen staat ook dat palo santo vaak een geschenk is van de shamaan en niet zelf gekocht wordt.

Hoewel de boom officieel niet bedreigd is, is er vanwege de populariteit en commerciële druk in de internationale handel voldoende reden voor bezorgdheid. Het dient gecontroleerd te worden om te voorkomen dat het wordt bedreigd of uitsterft in de toekomst.  De bomen mogen niet voortijdig gekapt worden. Men dient te wachten tot de palo santo op natuurlijke wijze sterft. En vervolgens moet het 4 tot 10 jaar laten rusten op de grond. Helaas zijn oogstmethoden zijn niet altijd transparant. Onjuiste oogsten kunnen bijdragen aan de decimering van tropische droge bossen en aan de palo santo-soort als geheel. Daarom moeten consumenten ervoor zorgen dat de palo santo die ze kopen, duurzaam en ethisch verkregen is. Daarnaast is het belangrijk dat je bij de aankoop sociale en economische welzijn van lokale gemeenschappen ondersteund. Weet waar jouw palo santo vandaan komt!

Duurzame merken

Witte salie

Ook de populariteit van witte salie is toegenomen om  negative vibes te verwijderen. Het staat niet op de lijst van “endangered species.” Het is echter wel een kwetsbare kruid. Witte salie wordt illegaal geoogst voor commerciële doeleinden (het is zelfs te koop op alie express!). Voordat het op de markt wordt gebracht, zijn er tussenpersonen en groothandelaren geweest. Dit maakt het lastig om de herkomst te traceren. De productieketen is ongereguleerd, waardoor de hoeveelheid witte salie in het wild afneemt en het voor inheemse volkeren moeilijker wordt om de heilige plant te oogsten. Overmatig oogsten heeft directe gevolgen voor inheemse gemeenschappen.

Traditioneel werd salie met grote zorg geoogst, met de hand geplukt en met dankgebeden. Als je salie koopt weet je niet wie en met welke intentie de persoon het medicijn heeft geoogst.  Ik las ook dat inheemse culturen van mening zijn dat plantmedicijnen geschonken dienen te worden. Daarnaast staat in vele artikelen dat het verkeerd wordt gebruikt, waardoor het zijn waarde verliest. Het is geen cleansing tool, maar een krachtig tool voor bescherming, dat gebruikt wordt bij heilige rituelen. Tegenwoordig wordt commercieel oogsten haastig en “gewelddadig” uitgevoerd zonder respect voor de natuur en inheemse bevolking.

Bronnen:

https://prabhujisgifts.com/blogs/prabhujis-gifts-blog/116806468-11-things-you-never-knew-about-palo-santo https://medium.com/triluna-wellness-events/white-lies-white-sage-the-truth-behind-endangered-plants-their-sacred-rituals-6b9a0f2adc44
https://www.vice.com/en/article/m7jkma/the-white-sage-black-market-v27n3
https://www.nativeart.nl/Witte-Nedersalie-pag.htm
https://unitedplantsavers.org/what-is-going-on-with-white-sage/
https://www.themarysue.com/politics-of-white-sage/
Endangered and Overharvested – The Unsustainable Truth Behind Burning White Sage and Palo Santo Recreationally | Eco-Age (eco-age.com)
https://medium.com/triluna-wellness-events/white-lies-white-sage-the-truth-behind-endangered-plants-their-sacred-rituals-6b9a0f2adc44
https://fashionista.com/2019/11/burning-sage-cultural-appropriation
https://www.eastwestbookshop.com/blogs/east-west-blog/the-truth-about-white-sage-and-palo-santo-by-shae-windsong

Edelstenen – ethische mijnen?

Wat zijn ze toch mooi edelstenen, de vormen, de kleuren, de trilling. Goed voor de chakra’s, je sterrenbeeld, gezondheid, bescherming, heling, positiviteit. Aan het begin van mijn journey, kon ik ze voornamelijk in spirituele winkeltjes vinden. Maar nu zie ik het overal! Het is echt heel populair geworden en er is ontzettend veel vraag naar. Maar waar komen deze edelstenen eigenlijk vandaan?

Aankoop van edelstenen kan helaas bijdragen aan onethische mijnbouwpraktijken, conflicten, mensenrechtenschendingen, kinderarbeid, milieuvervuiling en armoede in derde wereldlanden. De werkomstandigheden kunnen heel slecht zijn en de mensen krijgen weinig tot niks betaald voor werk dat levensgevaarlijk kan zijn.

Edelsteen verkopers weten vaak niet waar hun producten vandaan komen. Wanneer de verkoper zijn relatie met de mijn kan omschrijven, dan is het vaak een teken dat het product ethisch en duurzaam is ingekocht. Omdat er geen regelgeving is voor het delven van edelstenen, zijn er geen officiële papieren waarop wij kunnen zien of edelstenen ethisch gedolven zijn. Voordat het op de markt komt, zijn er vaak veel tussenpersonen en handelaren geweest, waardoor het lastig is om te achterhalen uit welke mijn het komt.

Madagaskaskar
Edelstenen zoals  Rozequartz, amethyst, toermalijn, citrien, labradoriet, carneliaan komen uit Madagaskar, een van de armste landen ter wereld. Regulering ontbreekt waardoor vele mensen onder slechte omstandigheden werken en onderbetaald worden. Jaarlijks overlijden 2 tot 4 mijnwerkers. Daarnaast dringen fijne stoffen diep in de longen door waardoor het risico op longkanker en silicose toeneemt. Er zijn ongeveer 85.000 kinderen die in de mijnen werken volgens the US Department of Labor and the International Labour Organization.

Myanmar
Myanmar levert veel robijnen, saffier, jade, granaat, lapis lazuli en maanstenen. De opbrengst van de mijnbouwindustrieën die deze stenen leveren, gaat gedeeltelijk naar het leger van het land, die zich bezig houdt met etnische zuiveringen van Rohingya  (genocide).  Jade wordt daarom ook wel  vergeleken met bloeddiamanten. Het gaat gepaard met geweld, handelsoorlogen en conflicten.

Democratic Republic of the Congo
Congo is rijk aan mineralen zoals toermalijn, amethist, citrien, blauw en rookkwarts, malachiet, cupriet. Ook hier werken kinderen vanaf 7 jaar in de mijnen.

Kinderarbeid
Kinderen van 4 jaar worden gevonden in diamantmijnen in Afrika, de jade-industrie in Myanmar en de Indiase edelsteenindustrie. Momenteel werken naar schatting 1 miljoen kinderen in de mijnbouw wereldwijd. Ook zijn ze vaak betrokken bij het snijden en polijsten van edelstenen.

Effecten op het milieu
Het delven van edelstenen leidt tot milieu problemen door ontbossing en giftige afvalstoffen als bijproduct die het water en land vervuilen. Het wassen van edelstenen in wateren in de buurt kan vervuiling veroorzaken. Bos en land wordt vaak gekapt. Machines werken op brandstoffen die de lucht vervuilen. Onverantwoordelijke mijnbouw kan leiden tot olielozing en afvalproducten. Een voorbeeld hiervan zijn grootschalige Amerikaanse mijnen die ecosystemen en drinkwater verontreinigen. Volgens de milieugroep Earthworks genereren zij naar schatting jaarlijks 2 miljard gallons met zuur en metalen verontreinigde kwel. Dit heeft geleid tot ernstige verontreiniging van oppervlakte en grondwater.

Waar kan je op letten bij het kopen van edelstenen?

 • Kies bedrijven die kunnen aangeven wat de herkomst is van hun edelstenen. Zij kunnen dit aantonen door documentatie te vertrekken zoals foto’s van de mijnen, mijnbouwvergunningen, certificaten e.d. Daarnaast kun je bepaalde vragen stellen:
  • Heb je de mijnen bezocht waar de edelstenen vandaan komen?
  • Heb je de plaatsen bezocht waar de stenen worden gesneden?
  • Indien bewijs ontbreekt, vraag waarom dit het geval is. Je kunt hiermee een dialoog creëren om de industrie te verbeteren.
 • Prijs en kwaliteit, als het te goedkoop is, kan je vragen stellen.
 • Indien een winkel steeds andere edelstenen verkoopt, dan kan het zijn dat deze winkel alleen inkoopt wat op dat moment voorhanden is en van goede kwaliteit.
 • Edelstenen die uit plaatsen komen waar veel conflicten zijn, zijn waarschijnlijk onethisch verkregen. Bepaalde edelstenen worden slechts in bepaalde landen gevonden. Kijk naar de omstandigheden in dat land, doe onderzoek of daar sprake is van een humanitaire crisis of massale ontbossingen (bijvoorbeeld Myanmar, de Democratische Republiek Congo en Madagaskar, waar veel edelstenen en natuurlijke hulpbronnen exclusief worden gevonden.

https://www.vogue.nl/beauty-health/beauty-interviews/a25936202/kristallen-bloeddiamanten-ethisch/
https://ethicalunicorn.com/2018/05/15/are-your-gems-funding-genocide-heres-how-to-buy-an-ethical-engagement-ring-instead/
https://newrepublic.com/article/148190/know-healing-crystals-come-from
https://gewonevrouw.nl/2020/06/02/spirituele-stenen/
https://www.bedrock.nl/we-zijn-gek-op-kristallen-maar-hoe-ethisch-zijn-ze-eigenlijk-dit-is-de-schaduwkant-van-kristallen/ https://gritdaily.com /crystals-unethical/
https://www.greenamerica.org/green-living/digging-ethical-gems
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/sep/17/healing-crystals-wellness-mining-madagascar

Frankincense

Frankincense komt van de Boswellia boom (wierookboom). Het wordt voor spirituele en medicinale doeleinden gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat productie van frankincense in gevaar is. De boompopulatie neemt onder andere af door onjuist oogsten (niet duurzaam). Er wordt voorspeld dat de Boswellia boom binnen 3 decennia bijna volledig verdwenen zal zijn.  De markt voor etherische oliën legt meer druk op wierookbomen. Er is sprake van overmatig oogsten als gevolg van de druk die exporteurs op boeren zetten om zoveel mogelijk hars te produceren. Daarnaast kan de prijs hoog zijn, maar komt er maar weinig van de opbrengst daadwerkelijk bij de boeren terecht.

Wat kunnen wij als consumenten doen?

 • Net zoals bij palo santo, witte salie, edelstenen en wierrook, weet waar jij je producten koopt. Als je het koopt, vraag naar de oorsprong en of het is geoogst volgens de duurzame best practice. Doe zelf onderzoek!
 • koop verantwoordelijk van betrouwbare en ethische leveranciers.
 • gebruik minder, alleen wanneer het echt nodig is.

Bronnen:
https://www.nativessentials.com/blogs/clean-beauty-notes/essential-oils-and-sustainability
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/frankincense-trees-declining-overtapping
https://www.earthtokathy.com/threatened-endangered-essential-oil-species/
https://researchoutreach.org/articles/save-frankincense-overharvesting-precious-commodity-approaches-ensure-sustainability/
https://www.wur.nl/nl/nieuws/Productie-wierook-in-gevaar.htm
https://www.earthtokathy.com/stopusingfrankincense/
https://thehustle.co/frankincense-essential-oil-wellness-overharvesting/

Wierook

Als het aan mij ligt, steek ik elke dag, de hele dag door een wierookje aan. Heerlijke, kalmerende geurtjes. Daarnaast werkt wierook zuiverend en heilzaam in spirituele zin. Helaas bevat wierook ook stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat er kankerverwekkende stoffen in zitten en dat er bij de verbranding fijnstof en koolstofmonoxide vrijkomen, wat kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritaties van ogen en longen. Ik ben daarentegen ook artikelen tegengekomen die het grote gevaar van wierook weerleggen en beargumenteren dat het afhankelijk is van meerdere factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van de mate waarin het gebeurt en hoe goed de ruimte geventileerd wordt. Ook verschilt het per persoon hoe gevoelig mensen hiervoor zijn (https://www.wierook.nl/telegraaf.php ). Omdat ik zelf geen specialist ben, doe ik hier geen oordeel over.

Wel ben ik bewuster geworden over de verschillende wieroken op de markt en waar je op zou kunnen letten, namelijk:

 • waar koop je het? Is het merk eerlijk en transparant?
 • Wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en is het handgemaakt?
 • Des te meer rook en des te zwarter de rook des te ongezonder is de wierook.
 • Natuurlijke wierook geurt mild en zacht, en blijft niet lang hangen.
 • is de ruimte goed geventileerd?
 • niet non-stop wierook in grote hoeveelheden branden
 • let op prijs en kwaliteit

Als ik wierook voor spirituele doeleinden gebruik, vind ik het ook belangrijk dat het milieuvriendelijk en ethisch verantwoord geproduceerd wordt. Hieronder een aantal fair trade merken die wierook verkopen zonder uitbuiting van mensen of planeet.

 • Gaia’s Fairtrade Nag Champa Original wierook
 • Farfalla
 • De Moeder’s Gouden Geuren en Mira geuren

Daarnaast is er ook een alternatief voor wierook, namelijk biologische etherische oliën van natuurlijke oorsprong verdampen met een diffuser. Controleer altijd of de ingrediënten puur natuurlijk zijn en of er geen chemicaliën zijn toegevoegd. In de blog van thuisbijstella staan goede tips waar je op kan letten bij het kopen van etherische-oliën.(https://www.thuisbijstella.nl/lifestyle/waar-moet-ik-op-letten-bij-het-kopen-van-etherische-olie/).

“Een diffuser verdampt essentiële oliën op een milieuvriendelijke manier. Het is een goede manier om de lucht in de ruimte te bevochtigen. Het water in een diffuser wordt omgezet in stoom door middel van hoge frequente trillingen, waardoor een koude verneveling ontstaat. Hierdoor blijven de moleculen van de etherische olie intact en heeft een diffuser ook een therapeutische werking” (zie voor meer informatie bron: https://aromalifestyle.nl/aromatherapie-kennis/hoe-werkt-aroma-diffuser/)

Een aantal goede merken zijn:

 • Farfalla
 • Chi
 • Primavera Life
 • Plant Therapy
 • Tisserand
 • Edens Garden
 • Doterra (MLM)

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5001231/wierook-roken-sigaret-gezondheid-lichaam-longen-kanker
https://www.nu.nl/nucheckt/6031633/nucheckt-waarom-wierook-mogelijk-schadelijk-is-voor-de-gezondheid.html
https://www.wierook.nl/telegraaf.php