Jouw lichaam communiceert

Is er 1 magische formule voor iedereen om gezond te zijn en gezond te blijven? Helaas niet. Iedereen is uniek, iedereen heeft een ander lichaam en iedereen heeft andere behoeftes. Er zijn zoveel aspecten die meespelen. Maar jouw lichaam communiceert met je. En als je goed luistert, vertelt jouw lichaam je hoe je gezond kan worden en blijven.

 • Toen ik bijna dagelijks last had van hoofdpijn, zei mijn lichaam: “neem je rust, ontspan, drink genoeg water.”
 • Toen ik langdurig last had van prikkel hoest, waarschuwde mijn lichaam: “niet meeroken Rajs!
 • Toen ik regelmatig last had van mijn rug, zei mijn lichaam: “zit rechtop Rajs, bekken kantelen, let op je houding.”
 • Toen ik last had van eczeem, zei mijn lichaam: “let op je voeding, en vooral NIET STRESSEN.”
 • Toen ik last had van terugkomende blaasontstekingen, zei mijn lichaam: “drink voldoende water, vergeet je fruit en groentes niet, neem voldoende vitamine C.”
 • Toen ik last had van mijn hoofdhuid en haaruitval, zei mijn lichaam: “let op je voeding, NIET STRESSEN, en zet die troep (chemische haarverf) niet meer op je hoofd!”
 • Toen ik last had van donkere kringen onder mijn ogen, zei mijn lichaam: “Rajs, slaap voldoende uren en drink genoeg water.”

Als je naar de dokter gaat, wil je graag zo snel mogelijk vrij zijn van gezondheidsklachten. Het maakt je misschien ook wel een beetje lui of je raakt zelfs geïrriteerd als de dokter je geen wondermiddeltje meegeeft. De reguliere gezondheidszorg richt zich voornamelijk op het bestrijden van symptomen. De oorzaak van klachten is helaas niet altijd duidelijk. Het is dus jouw eigen verantwoordelijkheid om verder onderzoek te doen naar de oorzaken. Jouw lichaam is jouw tempel. Jouw lichaam heeft het vermogen zichzelf te helen! You are the medicine!

Door mijn gezondheid holistisch te benaderen, ben ik bijna helemaal klacht loos. Stress was mijn grootste boosdoener, zoals bij vele mensen. Alternatieve geneeswijzen hebben mij geholpen om fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel te helen. Het is een investering van geld en tijd. Maar het is het zeker waard.

Alternatieve geneeswijzen die jou onder andere kunnen helpen:

 • Ayurveda
  Ayurveda is de wetenschap van het lang en gezond leven. Het is een zeer oud geneeskundig systeem. Doel van ayurveda is om ziekten te genezen en te voorkomen. Lichaam en geest spelen beiden een belangrijke rol. Voeding en leefstijl zijn de beste geneesmiddelen en remedies. Het richt zich op de bron/oorzaak van de klachten.
 • Kruidengeneeskunde
  Kruidengeneeskunde, wordt ook wel fytotherapie genoemd. Hierbij worden geneesmiddelen ingezet die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat. Kruiden worden al eeuwen gebruikt vanwege de geneeskrachtige werking. Zie voor meer info: https://www.overkruiden.nl/kruiden/achtergronden/medisch-cosmetisch/wat-is-fytotherapie-kruidengeneeskunde/
 • Orthomoculaire geneeskunde
  Orthomoculaire geneeskunde kan worden ingezet om ziekten te bestrijden en te voorkomen (preventief). Hierbij worden vitamines, mineralen, kruiden, aminozuren, vetzuren, enzymen, sporenelementen, probiotica toegediend om de gezondheid op peil te houden. Ook wordt er naar lifestyle gekeken.
 • Acupunctuur
  Acupunctuur heeft als doel het herstellen van de lichaamsbalans en de gezondheid. Jouw lichaam heeft energie banen, ook wel meridianen genoemd. Door hele dunnen naalden op bepaalde punten te plaatsen, worden blokkades opgeheven. Op deze manier kan de energie weer goed doorstromen.
 • Psychosomatische fysiotherapie
  Psychosomatisch fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op lichaam en geest. Er wordt gekeken naar de achterliggende oorzaak van de klachten die voortkomen uit stress of spanning.
 • Energetische healing
  Blokkades worden opgespoord en opgeheven door gebruik te maken van universele- en lichaamsenergie. Zo kan de energie weer vrij doorstromen en komt het lichaam weer in balans.
 • Aromatherapie
  Bij aromatherapie wordt er gebruik gemaakt van essentiële oliën om de gezondheid te bevorderen. Onze reukzin speelt een belangrijke rol. “De geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen (limbisch systeem) die herinneringen en emoties opslaan. Er zijn aanwijzingen dat inademing van moleculen uit essentiële oliën het limbisch systeem stimuleert en vanuit daar onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt.” (bron:  https://www.chi.nl/blog/wat-is-aromatherapie/)

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen kunnen prijzig zijn omdat dit niet vergoed wordt door de basisverzekering. Als je besluit om jou “gezondheidsreis” te gaan maken, zorg ervoor dat je aan aanvullende zorgverzekering afsluit. Bijna alle zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten in hun polisaanbod opgenomen met dekking voor alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Zie voor meer informatie: https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergoedingen/alternatieve-geneeswijze

 

Onlangs hoorde ik op de radio dat er een corona-burn-out golf zit aan te komen. Lieve mensen let op jezelf! Neem actie als je je niet lekker in je vel voelt, zoek iemand om mee te praten als het allemaal te veel wordt. Zoek ontspanning, zorg voor jezelf. Voorkomen is beter dan genezen! Laat angst je leven niet overnemen.

Tips:

 • Documentaire: HEAL – Netflix
 • Boek: Becoming supernatural – Joe Dispenza
 • Serie: Rewire your brain – Gaia

Disclaimer: informatie op deze site over alternatieve geneeswijzen is niet bedoeld als vervanging van gekwalificeerd medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd eerst jouw eigen huisarts.