El día de la Pachamama

Op 1 augustus werd er in het Andesgebied “El día de la Pachamama” gevierd door de inheemse bevolking van o.a. Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador en Peru. Pachamama betekent Moeder Aarde, de godin van de aarde. In andere landen wordt Pachamama ook wel Mama Aisa of Dharti Mata genoemd. De hele maand augustus staat in het teken van Moeder Aarde.
Augustus is de koudste maand op het zuidelijk halfrond en is ook het begin van een nieuw (landbouw) jaar in de Andes. Omdat Pachamama, de vruchtbaarheidsgodin, over de gewassen en oogst waakt, worden er rituelen gedaan om haar te eren en te bedanken. Het offer bestaat vaak uit voedsel, alcohol (meestal wijn of bier, chicha de jora), cocabladeren, snoep, zoetigheid, confetti en/of sigaren.  “A time to give back of what she has given us.”

In 2019 heb ik een reis door Peru gemaakt. Het is daar echt een spiritual paradise! Wat mij voor altijd zal bijblijven, is de prachtige natuur en de relatie die de inheemse bevolking heeft met de natuur.  Een van de meest magische trips in Peru was het varen op het Titicacameer en de overnachting op Amantaní eiland. Op de twee hoogste toppen staat er een Pachamama en Pachatata tempel met een prachtig uitzicht, waar wij ook een dankbaarheidsritueel hebben gedaan.

Staan jullie ook stil bij Moeder Aarde en leven jullie ook bewuster door bijvoorbeeld steeds meer gebruik te maken van duurzame, eco-friendly producten/kleding/voeding? Ik weet zelf dat het in dit systeem niet makkelijk is om je levensstijl in een keer om te gooien. Maar elke bewustwording en elke kleine verandering draagt al bij aan duurzaamheid. Hieronder een aantal websites die ik ben tegengekomen bij mijn zoektocht naar eco-friendly consumeren:

Bronnen:
http://www.nissaba.nl/godinnen/pachamama.php
https://www.telesurenglish.net/news/Pachamama-Day-A-Tribute-to-Mother-Earth-Around-the-Globe-20170726-0023.html
https://www.daytours4u.com/en/travel-guide/daytours4u/pachamama-day/
https://pumadventuresperu.com/day-of-the-pachamama/
Special credits to guide Oswaldo who shared information and ancient wisdom about this beautiful day in Peru.