Made in India, Made in Srilanka, Made in Bangladesh…but made by who?

Challenge: redenen waarom ik 1 jaar geen kleding heb gekocht

In 2015 schreef mijn zus haar scriptie over kinderarbeidcampagnes. Tijdens dit onderzoek deed zij ook veel kennis op over de kledingindustrie. Haar onderzoek maakte mij bewust van kinderarbeid en seksueel misbruik in de kledingindustrie. We hebben toen samen afgesproken om geen kleding meer te kopen bij Primark. Dat was in ieder geval een kleine stap die we konden nemen. 

Ik kocht echter nog steeds kleren bij Ali Express, Zara en H&M. Helaas zijn dit ook winkels/webshops die geen “schone kleren” verkopen. Omdat mijn kast steeds voller werd en ik iets “goeds” wou doen, bedacht ik om oude kleren op te sturen naar derdewereldlanden. Ik dacht dat dit wel een goed idee was, totdat ik dit artikel tegenkwam: https://www.oneworld.nl/lezen/lifestyle/fair-fashion/enorme-kledingafvalberg/.  Afrikaanse landen roepen de import van tweedehandskleding juist stop, omdat het slecht is voor de economie en het klimaat! In feite was ik dus mijn rommel/afdankertjes aan het dumpen in een derdewereldland. Maar hoe zou ik dan kunnen helpen of bewuster kunnen leven? De auteur eindigt in het artikel met: “Moeten we niet gewoon minder produceren en consumeren?” Dit zette mij wel aan het denken. Maar hoe doe je dat, als het kopen, hebben, willen, bezitten zo in je systeem zit?  

Ik besloot daarom op 23 juli 2018 nog een stapje verder te gaan, ik startte mijn eigen challenge: 1 jaar lang geen kleding kopen. Hoe meer ik mij ging verdiepen in fast fashion en duurzaamheid, hoe makkelijker deze challenge voor mij werd. Bewustwording is de eerste stap van verandering. Ik moest begrijpen waarom ik 1 jaar wilde stoppen.  

Dit waren mijn belangrijkste redenen: 

Naast bovenstaande redenen, heeft deze challenge ook bijgedragen aan mijn spirituele en persoonlijke groei: 

  • door zelfstudie heb ik inzicht gekregen in mijn koopgedrag. Dit geldt zowel voor goedkope als dure kleding.  Ik realiseerde me hoe vaak ik iets onnodig koop, gewoon omdat het in de aanbieding is. Vraag jezelf af: waarom wil je zoveel kleding en waarom wil je iets nieuws? Waarom heb je iets (nieuws) nodig om jezelf beter te voelen? Waarom wil je per se iets van een bepaald merk? Voor je status of je imago?  
  • reclames, aanbiedingen, (social) media kunnen je in de verleiding brengen om toch nog iets te kopen om mee te gaan met de mode of erbij te horen. Door deze challenge heb ik controle gekregen over mijn mind. Die ego, drang, lagere begeertes of verlangens hadden geen controle over mij. Dat heeft mij een innerlijke power gegeven! Ook ben ik creatiever geworden met de kleren die ik al heb. Het kan ook erg leuk zijn om nieuwe combinaties uit te proberen. 
  • een jaar is voorbijgevlogen. Ik heb mijzelf daarna weer “toestemming” gegeven om te kopen. Ik had echter totaal geen behoefte meer om te gaan shoppen! Die innerlijke power is blijvend, daar koos ik voor. Ik koop nu alleen iets, als ik het echt nodig heb.
  • hoeveel besteed je jaarlijks aan kleding? Daar kan je behoorlijk van schrikken! Ik heb sinds juli 2018 tot nu toe zoveel kunnen besparen op kleding. Ik heb mijn geld geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling. Ik kocht zelfhulpboeken en ik meldde me aan voor nieuwe cursussen. Hierdoor ben ik gegroeid als persoon en heb ik nieuwe skills kunnen leren, waarmee ik weer nieuwe/meer inkomsten kan genereren. Daarnaast heb ik kunnen sparen voor een sabbatical van 6 maanden. En zit ik nu heerlijk te relaxen op Curaçao voor langer termijn.
  • ik ben dankbaarder geworden. Dankbaar voor alles wat ik al heb. Dankbaar voor de kleine dingen. Ik voel meer rust en ik ben bewuster van hoe wij mensen, dieren en aarde met elkaar verboden zijn. 
  • het is erg lastig om in een keer je leven om te gooien naar een duurzame life style. Duurzame kleren zijn ook duurder. Maar door deze challenge is mijn mind-set veranderd en heb ik veel minder behoefte om kleding te kopen. Hierdoor houd ik dus ook meer geld over om over te kunnen stappen naar duurzame kleding.  

Zoals je ziet heeft deze challenge mij heel veel gebracht. Ik hoop dat ik jou heb kunnen motiveren om bewuster te consumeren! Je hoeft natuurlijk niet je hele leven van de een op de andere dag te veranderen, dat lukt mij ook niet. Maar elke bewuste keuze telt al mee.