Benefits of Being in Nature

Ik heb heel mijn leven in Nederland gewoond. Ik heb het geluk gehad dat ik sinds kleins af aan al veel mooie landen heb mogen zien met mijn familie. Eind 2020 had ik graag een wereldreis willen maken. Hoopvol afwachtend tot ik eindelijk weer op vakantie mag. Zo leefde ik eigenlijk altijd al, ook voor Corona. Naar mijn vakanties toeleven. Dat is altijd het hoogte punt. Het moment dat ik vrij kan zijn, nieuwe dingen mag zien, nergens over hoef na te denken.

In Nederland ben ik nooit echt een natuur liefhebber geweest. “In Nederland heb je geen mooie natuur”; was mijn gedachte altijd. Altijd verlangend naar tropische temperaturen, jungle, mooie stranden…“Opgesloten” in Nederland, ben ik anders gaan denken. Ik keek wel altijd om me heen, maar ik zag de schoonheid nooit ECHT. Mooie natuurgebieden hoeven helemaal niet ver weg te zijn. Mooie momenten hoef ik niet ver te zoeken. Ik mag meer genieten van het hier en nu, in het land waar ik geboren ben!

Check voor tips: https://www.naturescanner.nl/

De natuur, in welk land dan ook, heeft zoveel voordelen voor je gezondheid. Afgelopen periode heb ik dat daadwerkelijk ervaren. Ik weet wel zeker dat het een positieve invloed heeft gehad op mijn innerlijke rust. I love doing research….dus hierbij interessante feiten over de effecten van de natuur op gezondheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als je al heel even in de natuur bent, dit goed is voor je gezondheid, zelfvertrouwen en gemoedstoestand. Het maakt niet uit wat voor groene omgeving. Zelfs een natuurfoto of uitzicht laat al een verschil zien. Bij aanwezigheid van water (meertjes, sloten, zee) is de invloed op zelfvertrouwen en gemoedstoestand nog groter. Ook draagt de natuur bij aan de ontwikkeling van het kind. Het stimuleert creativiteit en helpt mentale belemmeringen en angsten te overwinnen. Daarnaast is het goed voor zelfvertrouwen, innerlijke rust en het immuunsysteem.

Andere voordelen:

  • De natuur werkt helend en therapeutisch bij depressie of angststoornissen.
  • De natuur vermindert stress
  • Bevordert persoonlijke ontwikkeling
  • Bevordert creativiteit
  • Bevordert zelfdiscipline en zelfbeheersing

In de factsheet van IVN, “beetje natuur, grote invloed” heeft Mark Mierdas de invloed van de natuur op de hersenen onderzocht:

  • Uit onderzoek is gebleken dat stedelingen extra gevoelig zijn voor sociale druk en kritiek. Dit blijkt uit de activiteiten in de hersenen, de cingularis. Dit deel waarschuwt als er iets fout gaat. Dit kan uiteindelijk sociale stress, slechte eetpatronen, slechte weerstand, burn-out, angsten en depressie veroorzaken.
  • Door de vele prikkels in steden/dicht bebouwde gebieden ontstaat onvrijwillige aandacht en is er minder ruimte voor reflectie. Reflectie is een activiteit van het default mode netwerk en  uitsluitend actief wanneer de hersenen geen andere activiteiten om voorrang vragen. Door de natuur in te gaan krijg je dus meer macht over aandacht en zo krijgt de geest meer ruimte om te reflecteren.

Sooo…drop your phones en ga de natuur in! Geniet van het hier en nu!