Ayurvedische massage

WAT IS AYURVEDA?

Ayurveda gaat 5000 jaar terug en betekent letterlijk de “wetenschap van het leven.” Het is een gezondheidssysteem gericht op natuurlijke genezing en vindt zijn oorsprong in de Vedische cultuur van India. Hoewel Ayurveda tijdens de Britse koloniale overheersing werd onderdrukt en zelfs verboden werd, vindt er een grote heropleving plaats zowel in India als over de hele wereld.

Het doel van Ayurveda is:

 • het verbeteren, verlengen en in standhouden van een gezond en gelukkig leven van de mens
 • het voorkomen en genezen van ziektes

Ayurveda heeft een holistische benadering. Er wordt gekeken naar alle aspecten van de mens die bijdragen aan een lang en gezond leven zoals, dieet, leefgewoontes, lichaamsbeweging om evenwicht in lichaam, geest en bewustzijn te herstellen.

Ayurveda gelooft dat elk levend wezen uit 5 elementen bestaat. Deze elementen dienen als de bouwstenen van het leven. Hieruit blijkt dat ayurveda nauw verbonden is met moeder natuur.

De 5 elementen zijn: Akasha (ruimte/ether), Vayu (lucht), Thejas (vuur), Jala (water) en Pruthvi (aarde). Door deze 5 elementen worden drie doshas geschapen. Deze drie doshas bepalen de chemische geaardheid van elk levens organisme. Lucht en ether vormen vata, vuur en water vormen pitta, water en aarde vormen kapha.

 • Vata is nodig voor het zenuwstelsel, ademhaling en bewegingsprocessen.
 • Pitta regelt spijsvertering en lichaamstemperatuur.
 • Kapha geeft stevigheid en stabiliteit en brengt vloeistofhuishouding in evenwicht.

Het hele lichaam is in feite de verblijfplaats van alle drie de dosha’s vata, pitta en kapha. Dosha’s zijn materiële substanties die altijd in het lichaam aanwezig zijn. Ze hebben hun eigen duidelijke pramana (hoeveelheid), guna (kwaliteit) en karma (functies). Wanneer de dosha’s in evenwicht zijn, blijven we gezond. Wanneer ze uit balans zijn, veroorzaken ze ziekte.

Hoe werkt Ayurvedische massage?

Ayurvedische massage zorgt voor rust, balans en harmonie in het lichaam. Bij een full body massage (Sarwanga abhyanga) worden de volgende lichaamsdelen gemasseerd: voeten, benen (voorkant), buik, borsten, armen, handen, hoofd, nek en schouders, rug, benen (achterkant). Het duurt 75 minuten.

Er worden natuurlijke oliën gebruikt. Deze natuurlijke oliën hebben een geneeskrachtige werking en worden via de huid opgenomen in het lichaam.

Kenmerkend voor een ayurvedische massage zijn de marma’s. Marma’s zijn de vitale punten in het lichaam waar de levensenergie geconcentreerd is. De marmapunten bevinden zich vaak waar de aders, de slagaders, de pezen, de botten en de gewrichten samenkomen. Ze kunnen ook worden omschreven als de kruispunten waar vata, pitta en kapha samenkomen.

Voordelen van massages en oliebehandelingen:

 • verhoging van de bloed- en lymfecirculatie
 • versteviging van de spieren en de hele fysiologie
 • goed voor de functie van zenuwstelsel
 • smering van de gewrichten
 • mentale kracht vergroten
 • verhoogt het uithoudingsvermogen gedurende de dag
 • betere, diepere slaap ’s nachts
 • helpt het lichaam afvalstoffen en gifstoffen te verwijderen, waardoor het lichaam verjongd wordt
 • specifiek nuttig bij het verlichten van pijn, stijfheid en gevoelloosheid in aanverwante gebieden
 • voorkomen veroudering
 • verbetert de huid, laat huid meer glanzen
 • lichaamsgewicht verminderen
 • het indrukken van marma en acupressuurpunten tijdens massages bevordert de gezondheid van inwendige organen.

Gezichtsmassage

Stress hoopt zich langzaam op in ons lichaam en veroorzaakt vele problemen. Vaak kun je aan iemands gezicht zien, wanneer hij of zij overbelast is. Stress heeft invloed op de gezichtsspieren en zorgt ervoor dat ze samentrekken. Dit kan leiden tot een onnatuurlijke grimas. Wanneer de gezichtsspieren continu onder spanning staan, verliezen ze hun elasticiteit en ontstaan er rimpels. Een ayurvedische gezichtsmassage helpt jou weer ontspannen!

Voetmassage

Het zijn jouw voeten die het wezen in jouw verbinden met de aarde waartoe jij behoort. Pada of voet heeft de meeste aandacht gekregen in de traditionele en ayurvedische geneeskunde. Pada wordt beschouwd als een belangrijk motorisch orgaan (karmendriya). Het is dan ook essentieel om goed voor ze te zorgen. Pada abhyanga is een holistische therapie en maakt deel uit van de traditionele ayurvedische behandeling.

Handmassage

Ayurvedische handmassage heeft niet alleen voordelen voor de hand, maar ook voor de organen van het lichaam, zoals het hart, de longen, de dikke darm en de geest. Voor deze behandeling is het niet nodig om alle kleding uit te trekken, zolang de handen en armen toegankelijk zijn. Afhankelijk van uw lichaamstype worden speciale ayurvedische oliën gebruikt. Bepaalde marmapunten van de handen en armen worden gestimuleerd tijdens de massage. Het helpt om het hele lichaam te ontspannen.

Nek en schouders

Ayurvedische massage van nek en schouders is een zeer effectieve massage gericht op de meest problematische lichaamsdelen: rug, nek en schouders. Warme olie wordt gebruikt om marmapunten, knooppunten of de overgangen van energiestromingen in het lichaam te masseren. Het is geen harde druk, maar een zachte en rustgevende massage.

Heb jij interesse in een Ayurvedische massage (deel of full body)? Stuur mij een berichtje via contact,   facebook of instagram.